Ce este o mașina de strunjit CNC pentru piese din lemn?
Strunjirea lemnului cu strung comandat CNC este o forma de prelucrare a lemnului utilizand o comanda CNC pentru a crea obiecte din lemn pe un strung. Strunjirea lemnului cu un strung CNC este diferită de cea mai mare parte a altor forme de prelucrare a lemnului prin faptul că lemnul se mișcă în timp ce o unealtă staționară este folosită pentru tăierea și modelarea acesteia. Multe forme și modele complexe pot fi realizate prin intermediul unui strung CNC. O mașină CNC de strunjire a lemnului se numește și strung CNC pentru prelucrarea lemnului, Mașina de strunjit CNC pentru strunjirea lemnului este un instrument care rotește piesa de prelucrat pe axa sa pentru a efectua diverse operații, cum ar fi tăierea, șlefuirea, răsucirea, gaurirea cu scule care se aplică piesei de prelucrat pentru a crea un obiect cu simetrie dupa o axă de rotație. Mașina de strunjit CNC pentru prelucrarea lemnului este utilizată în principal pentru diferite piese cilindrice.
Strungul CNC de prelucrare a lemnului este folosit în principal pentru prelucrarea diferitelor piese cilindrice, coloane de scară, coloană romană, coloană generală, picioare de masă sau scaun, vaze din lemn, masă din lemn, mobilier, coloană pentru paturi pentru copii etc.
Există două metode distincte de strunjire a lemnului CNC:
- strunjirea axiala la care deplasarea cutitului se face paralel cu axa piesei.
Exemple de piese strunjite axial
- strunjirea frontala la care deplasarea cutitului se face perpendicular pe piesa folosita in cazul prelucrarii bolurilor sau pieselor plate.
Exemple de piese strunjite frontal:
Diferența lor esențială este orientarea cutitului în raport cu axa strungului.
Mișcarea principală relativă dintre piesă și scula așchietoare este mișcarea de rotație.
Așchierea se obține prin acțiunea continuă a sculei , care este numit cuțit de strung, prevăzut cu tăișuri fiind fixată în port-cuțit. Piesa efectuează mișcarea de rotație iar cuțitul efectuează o mișcare de avans, care poate fi paralelă cu axa arborelui principal al strungului, perpendiculară pe ea sau oblică, corespunzător celor doua sănii ale strungului, sania longitudinală si sania transversală.
Controlul deplasarii saniilor se face de catre CNC
La strunjirea axiala, deplasare cutitului se face de-a lungul axei de rotire profilul fiind obtinut printr-o deplasare spre axa de rotatie .
La strunjirea axiala, lemnul este fixat între 2 puncte. Varful de antrenare intră în lemn și este actionat de un motor. Celălalt varf, sutine partea opura asigurand rotirea piesei.
La strunjirea plana deplasarea cutitului se face perpendicular pe piesa aceasta fiind fixata in varful de antrenare prin prinderea mecanica pe un platou.
Direcția de tăiere este diferită la rotirea axului și la rotirea bolului, deoarece tăierea în direcția greșită poate provoca ruperea materialului.
Tipuri de strunguri CNC aflate in oferta SC Industry Transilvan
Strung CNC cu o singura axa si 2 cutite la care se poate monta cap de frezare
2. Strung CNC cu 2 axe si 4 cutite la care se poate monta cap de frezare
3. Strung CNC cu 3 axe si 6 cutite la care se poate monta cap de frezare
Aceste tipuri de strung pot fi dotate cu cap special de frezare cu ajutorul caruia se pot efectua prelucrari speciale pe suprafata strunjita sau prelucrari profilate pe o suprafata plana aflata pe laturile semifabricatului.
Variantele de strung prezentate pot fi dotate cu magazie de alimentare a carei functionare puteti sa o vedeti urmarind linckul: