ROUTER CNC

ROUTER CNC

Avantajele utilizarii unui ROUTER CNC in industria mobilei.

Pentru a înțelege la ce se folosesc routerele CNC trebuie mai întâi să înțelegem ce este un router cu comanda CNC. 

CNC înseamnă „Computer Numerical Control” și, după cum sugerează și numele, comenzile computerizate sau automate sunt utilizate pentru prelucrarea suprefetelor unui semifabricat, care este numită piesă de prelucrat. O mare varietate de piese personalizate pot fi construite utilizând prelucrarea CNC.

Router-ul CNC deplaseaza o scula pe axele sale liniare pe rute predefinite printr-un program , pentru a obtine prelucrarea materialului fixat pe masa de lucru.

Operatiunile care se pot efectua cu ajutorul unui router CNC sunt: frezarea, gravarea, gaurirea si taierea.

Materialele care se pot prelucra pot fi: lemn, metal, plastic, materiale compozite precum placi de circuite imprimate.

Cateva exemple de piese care se pot executa cu un roter cu 3 axe controlate prin asezarea unui material pe masa masinii:

Daca se doreste prelucrarea unei suprafete cilindrice atunci se va adauga o axa rotativa si in acest caz avem posibilitatea sa obtinem o prelucrare pe o suprafata cilndrica.

Varianata de router CNC cu 4 axe. 

În comparație cu ruterul de lemn CNC obișnuit, acest tip de router CNC cu 4 axe se referă la mașina CNC a cărei cale de procesare include axele X, Y, Z și A și al cărui electromandrina poate oscila la stânga și la dreapta. Deoarece axul portscula a acestui tip de mașină de gravat se poate roti la stânga și la dreapta, freza se poate apropia de piesa de lucru din mai multe unghiuri diferite și poate procesa eficient trei suprafețe de prelucrare. Poate realiza nu numai opeartia de gravat plan, ci și gravarea tridimensională a pieselor neregulate. Și acest tip de mașină CNC cu 4 axe este potrivit pentru piese de lucru comune, piese de lucru tridimensionale, piese de lucru complexe.

Functie de bugetul de care dispunem putem alege diferite configuratii ale routerului si diferite dimensiuni de prelucrare.

In general variantele constructive incep cu dimensiuni de masa de 600 x 900 mm si pot ajunge pana la dimensiuni de masa de 2100 x 3000 mm sau chiar mai mari.

Structura de baza a masinii reprezinta si aceasta un element inportant in ceaa ce priveste precizia de prelucrare. Astfel variantele construite pe o structura de aluminiu sunt in general variante hobby care asigura o precizie relativ saczuta a prelucrarii.

Cu cat structura batiului masinii este mai robusta si mai bine ranforsata precizia de prelucrare creste.

Masa masinii reprezinta si aceasta un element important in configuratia echipamentului. Astefel o masa cu prindere mecanica este cea mai accesibila la pret dar timpul de schimbare a piesei este mare neputatnd asigura o productivitate buna in cazul lucrului in serie.

Routerele CNC profesionale au masa speciala cu posibilitatea de prindere cu vacuum, cu limitatoare laterale pentru asezarea rapida a pieselor.

Rulmentii liniari, suruburile cu bile si sistemele pinion cremalierea care asigura deplasarea pe axe sunt si acestea elemente importante in asigurarea unei precizii si durabilitati bune. Pentru variantele semiprofesionale aceste elemente sunt in general dintr-o clasa de precizie mai mica si suporta sarcini mai mici, bineinteles la un pret mai mic.

Routerele profesionale, pentru asigurarea preciziei si garantia functionarii corecte trebuie echipate cu elemente din clase de precizie ridicata.

Pentru asigurarea deplasarii, actionarea pe cele 3 axe se face cu motoare stepper sau servo motoare. Diferenta intre cele 2 sisteme este mare.

Astfel motoarele pas cu pas sunt motoare brushless (fara perii), de curent continuu, numite pas cu pas pentru simplul motiv ca asa opereaza ele. Stepperele lucreaza in aplicatiile CNC in „Comanda in Bucla Deschisa” (Open Loop Control), asta insemnand ca nu exista un feedback (raspuns) din partea motorului. Indicam motorului unde vrem sa mergem si daca nu apare nicio obstructie, acesta se va deplasa la coordonata dorita.

Servo-motoarele sunt practic niste motoare AC sau DC la care atunci cand li se aplica o tensiune, se invart. Ceea ce le face speciale in aplicatiile CNC sunt encoderele care sunt motate pe axul motorului. In aplicatiile CNC, servo-motoarele functioneaza in Comanda in Bucla Inchisa (Closed Loop Control). Aceasta inseamna ca motoarele sunt in permanenta monitorizate si stim exact miscarile executate de acestea. Mai exact comanda executata de sevomotor este confirmata si numai dupa confirmarea executiei se da urmatoarea comanda.

Fiecare CNC, in functie de specificul sau, are nevoie de unul din tipurile acestea de motoare. In general hobby-istii, din motive de prêt, folosesc stepperele. Acestea, dimensionate correct si in concordanta cu o transmisie corect calculate si realizata mecanic, nu vor pierde niciodata pasi si vor realize scopul propus la costuri inferioare.

Routerele profesionale, unde precizia si tolerante sunt extreme de importante, unde repetabilitatea si fiabilitatea sunt mai importante decat pretul initial, sunt folosite servo-motoarele. Fara niciun dubiu, acestea realizeaza comenzile date perfect, comanda dupa comanda, in conditii mai vitrege si cu garantia repetabilitatii. Deasemenea, servo-motoarele permit si un cuplu mai mare, acest lucru dublat si de viteza fiind un atu incontestabil.

Fara indoiala toate componentele prezentate pana acum au o mare importanta in functionarea corecta si precisa a unui router CNC dar, punctul forte il reprezinta electromandrina.

Aceasta poate fi, o varianta de electromandrina simpla racita cu apa, la care prinderea sculei se face manual si care echipeaza in general masinile hobby, urmeaza electromandrinele cu turatii mari pana la 18.000 rot/min, racite cu aer cu prinderea manula a sculei si varianta de electromandrine cu turatii mari pana la 24.000 rot/min, racite cu aer  si la care sistemul de schimbarea a sculei se face automat din programul care comanda masina.

Alimemtarea electromandrinei se face prin invertoare de turatie care asigura obtinerea vitezei de rotatie pentru fiecare gen de prelucrare in parte.

Daca routerul este prevazut cu o electromandrina ATC, atunci acesta este prevazut si cu o magazie de scule cu 8 pana la 16 posturi.

Magazia de scule poate fi liniara sau rotativa fiecare din cele 2 variante avand avantaje si dezavantaje care trebuie cantarite la configurarea masinii.

Controlerul masinii reprezinta interfata dintre calculator si elementele de lucru ale masinii.

După cum știm cu toții, cele mai utilizate sisteme de control CNC sunt:

MACH3, NCSTUDIO și DSP.

MACH3 este un sistem de control numeric deschis, avantajele sale constau în
1) Operare și întreținere ușoară.
2) Mai multe suporturi pentru formatul de fișiere includ formatul fișierelor DXF, BMP, JPG și HPGL. I
3) Acceptă codul G creat de software-ul de proiectare a codului G Type3, Artcam, castmate, ProE, UG etc.

 

Controller DSP

In varianta simpla aceasta poate fi un controler DSP foarte usor de utilizat si care asigura preluarea programelor in cod G care sunt generate de softul de proiectare si transmise masinii.

 

Avantajele sistemului de control DSP
1) Procesul de prelucrare poate fi facut fără conectarea computerului, folosind DSP-ul de mână cer poate controla direct mașina.

2. Stocare încorporată de fișiere 128M
3. Ecran LCD monocrom 128X64
4. Port de conectare: USB și disc

 

De asemenea routerele pot fi echipate si cu NCSTUDIO care este un sistem generos bazat pe Windows 98 sau Windows NT (2000 / XP), folosit în general în mașini CNC de înaltă performanță.
Caracteristici:
Avantajele sale constau în numărarea pe 32 de biți și cooperarea în sarcini multiple. Comparativ cu alte sisteme, devine remarcabil prin precizia de mare viteză, cooperarea cu sarcini multiple și interconectarea rețelei.

Pentru Routerele CNC cu 4 axe aici problema devine un pic mai complicata. Aceste varinate de router pot fi configurate cu controler SYNTEC dar si cu PLC-uri TPA sau OSAY.

Acestea sunt configurate si cu cap de gaurire special pe langa electromandrina si sunt coparabile cu un CNC performant datorita posibilitatilor de lucru. Astfel pot executa atat gaurire vericala pe directia axei Z cat si gaurire orizontala pe directia axelor X si Y iar cu agregatul care se monteaza in electromandrina se pot executa frezari pe axa X si Y.

Pentru fiecare varianta tehnicienii nostri va asigura scolarizare in asa fel incat dupa cateva zile sa deveniti un bun opertor pentru varinata dumneavoastră de ROTER CNC.

De asemeni va oferim servicii de asistenta tehnica si service in postgarantie pentru toate echipamentele din dotare.

Va asteptam cu oferte pentru toate configuratiile care sa va asigure cea mai buna solutie in atelierul dumneavoastră